Alimentatie indexeren

Bereken in deze rekenmodule het indexeren van alimentatie. Alimentatie dient jaarlijks geïndexeerd te worden in functie van de consumptie index.

Gebruik

Het basisjaar en basismaand verwijst naar de maand waar de overeenkomst naar verwijst. Indien geen explicite verwijzing dan is het de maand die vooraf gaat aan de maand van de eerste betaling.

De actuele maand en jaar verwijst naar de maand die vooraf gaat aan de maand waarin de nieuw berekende alimentatie wordt toegepast. Het indexcijfer van de huidige maand wordt meestal ter beschikking gesteld in de eerste week van volgende maand.

Aan de rechterkant zie je het indexcijfer dat van toepassing is in de ingevulde maand.

Kinderen

Kinderen kosten gemiddeld drie tot vier procent meer per jaar naarmate ze ouder worden. Dat is de leeftijdsindex. Dit blijkt uit onderzoek van de studiedienst van de Gezinsbond. Kijk na of er een leeftijdsindex van toepassing is in uw overeenkomst. Bij berekening van alimentatie tussen partners is dit uiteraard niet van toepassing.

Bedrag

Het basisbedrag is het bedrag van de eerste betaling of het bedrag waar naar verwezen wordt in de overeenkomst. Vul dit in als een geheel getal, zonder komma. Het geïndexeerd bedrag wordt ook afgerond naar een geheel getal.

Meer info over index

Je vind informatie over de consumptie- en andere indexen op de site van Statbel en op Indexwork. Als je de index wilt gaan berekenen van huurprijzen, kan je deze rekentool niet gebruiken. De huurprijzen maken immers gebruik van de gezondheidsindex.