Mediationweek 2018 te Antwerpen

In het kader van de mediationweek week organiseren Lieve Lagae en Wilfried Mestdagh, op dinsdag 16 oktober en woensdag 17 oktober, enkele lokale workshops. Bekijk ook het volledige programma van de mediationweek 2018 zoals georganiseerd door de Federale Bemiddelingscommissie.

Mediationweek 2018, een initiatief van de Federale Bemiddelingscommissie

Dinsdag 16 oktober 2018

Een betere toegang tot bemiddeling door nieuwe regelgeving?

Van geïnformeerde en geobjectiveerde trajectkeuze tot gelijkwaardige rechtsbijstand

Lieve Lagae pikt in op de vaststelling van het bemiddelingsdilemma (Wendy Hensen, 2017, Bemiddeling alleen voor happy few? te Antwerpen en te Gent), het feit dat de bemiddeling, ondanks haar vele voordelen, nog steeds onvoldoende ingang vindt. Een jaar later staan we op de drempel van een nieuwe bemiddelingswet en een nieuw decreet over juridische eerstelijnsbijstand. Hoever staan we nu inzake neutrale, laagdrempelige, professionele juridische eerstelijnsbijstand die de bemiddeling een prominente of minstens evenwaardige plaats moet geven inzake conflictoplossing?

Het doel is dat goed geïnformeerde partijen in vrijheid kunnen kiezen voor het traject dat best past bij hun zaak, of het nu binnen of buiten de rechtbank is, al of niet een gemengd traject, al of niet de eerste optie van de betrokkenen.

Welke keuzes heeft het beleid terzake gemaakt en wat betekent dit voor de kans op doorbraak van de bemiddeling? Met welke middelen wil Justitie de burger de weg tonen naar de bemiddeling? Hoe wil het Vlaams Parlement de juridische eerstelijnsbijstand organiseren en welke zijn hiervan de kansen en bedreigingen? Wie zijn de uitverkoren partners? Kiest het beleid voor een hoofdzakelijk juridische dan wel voor een sociaal-juridische, meer multidisciplinaire praktijk? Hoe staan de diverse bloedgroepen in de wereld van de bemiddeling hiertegenover?

Bemiddelen met minvermogenden

Wilfried Mestdagh geeft een presentatie over rechtsbijstand bij bemiddeling (pro Deo bemiddeling). Allereerst komen de formaliteiten aan bod, en wie rechtsbijstand kan krijgen. Het programma biedt klaarheid over de erelonen en de verschillen in praktijk bij rechtbanken. Ten slotte bespreken we hoe je een aanvraag start en welke de valkuilen zijn? We geven antwoorden op alle veelgestelde vragen van een bemiddelaar die wil werken voor minder begoede cliënten, via de procedure van rechtsbijstand.

Praktische inlichtingen

De presentaties vinden plaats in de rechtbank eerste aanleg van Antwerpen, Bolivarplaats 20 te 2000 Antwerpen in zittingzaal E1.

12:30 verwelkoming en mogelijkheid tot broodjesmaaltijd met drank
13:00 presentatie Toegang tot bemiddeling (Lieve Lagae)
14:00 presentatie Rechtsbijstand bij bemiddeling (Wilfried Mestdagh)
16:00 – 17:00 napraten met receptie

Wenst u bijkomende inlichtingen over de workshops, stuur dan gerust een mailtje naar Wilfried Mestdagh (wilfried@familialebemiddeling.net) of Lieve Lagae (info@mediation-at-work.be).

Inschrijven kan tot en met 10 oktober 2018. Uw inschrijving wordt pas definitief na ontvangst van het inschrijvingsgeld op het rekeningnummer van de Mediationweek 2018 Antwerpen Belfius BE09 0636 5037 7557.

20 euro alleen de presentaties
40 euro de presentaties met lunch (2 belegde broodjes en 2 consumpties)
Inschrijven

Woensdag 17 oktober

Alimentatie voor kinderen berekenen en fiscaal optimaliseren

Wilfried Mestdagh geeft een presentatie over het berekenen en objectiveren van alimentatie voor kinderen. Daarnaast komen de fiscale mogelijkheden en gevolgen aan bod.

Waar moet een bemiddelaar rekening mee houden bij het objectiveren van alimentatie voor kinderen? Hoe geschiedt de berekening van alimentatie onder de motorkap van de verschillende calculators? De verschillende fiscale mogelijkheden komen aan bod. Wat dient er in de EOT of ouderschapsovereenkomst opgenomen te worden opdat de regeling aanvaard wordt door de fiscus? Welke zijn de belangrijkste aandachtspunten waar de bemiddelaar rekening mee moet houden?

Praktische inlichtingen

De presentatie vindt plaats in de rechtbank eerste aanleg van Antwerpen, Bolivarplaats 20 te 2000 Antwerpen, in zittingzaal F1.

12:30 verwelkoming en mogelijkheid tot broodjesmaaltijd met drank
13:00 presentatie onderhoudsbijdrage voor kinderen berekenen en optimaliseren (Wilfried Mestdagh)
16:00 – 17:00 napraten met receptie

Inschrijven kan tot en met 10 oktober 2018. Uw inschrijving wordt pas definitief na ontvangst van het inschrijvingsgeld op het rekeningnummer van Wilfried Mestdagh Belfius BE70 0636 5005 4225

20 euro alleen de presentatie
40 euro de presentatie met lunch (2 belegde broodjes en 2 consumpties)
Inschrijven

Doelpubliek

Bemiddelaars, notarissen, advocaten, juristen, magistraten, en alle andere geïnteresseerden in bemiddeling.

Opleidingspunten

De opleidingspunten bij de FBC (Federale Bemiddelingscommissie): 3 uren permanente vorming voor dinsdag en 3 uren permanente vorming voor woensdag.

De opleidingspunten bij de OVB (Orde van Vlaamse Balies) zijn 3 standaardpunten permanente vorming voor dinsdag en 3 standaardpunten permanente vorming voor woensdag.

Mede georganiseerd door

Uw Bemiddelaars, de meest actieve vereniging voor bemiddelaars in Vlaanderen Belgische unie van professionele bemiddelaars      Lieve Lagae