Aftrekbare kindkosten

Welke kindkosten zijn fiscaal aftrekbaar en welke niet? Een ouder die kinderen niet ten laste heeft kan in principe alle onderhoudsgelden aftrekken. Maar het moet wel degelijk gaan om kosten gemaakt voor levensonderhoud en opvoeding.

Wat is wel en niet aftrekbaar

Levensonderhoud is niet hetzelfde als levensbehoeften. Kinderen hebben ook recht om te genieten van dezelfde levensstandaard als de ouders. Dat wil zeggen dat het betalen van uitgaven voor lidmaatschap van een golfclub, wintervakanties, een auto of moto aftrekbaar zijn als ze in de levensstandaard van de ouders passen. Dit is onlangs nog bevestigd door het Hof van Beroep te Brussel.

Wat niet aftrekbaar is, zijn de zogenaamde omgangskosten. Als een ouder zijn kind wil verwennen met tickets voor een bioscoop, pretpark, festivals, in de periode dat het kind bij die ouder verblijft, valt dat niet onder aftrekbare alimentatie, maar om gewone privékosten. Dit is bevestigd in 2016 in een arrest van het Hof van Cassatie.

Verschillende soorten kosten

Een bemiddelaar maakt daarom onderscheid in minstens drie soorten kosten, namelijk: verblijfsgebonden kosten, niet verblijfsgebonden kosten, en bijzondere kosten. Alle kosten waar onderhoudsgeld voor betaald wordt zijn aftrekbaar voor de ouder die de kinderen niet ten laste heeft. Ook de alimentatie voor de verblijfsgebonden kosten.

Slechts de (extra) verblijfsgebonden kosten die de ouder heeft die het kind niet ten laste heeft zijn niet aftrekbaar. De verblijfsgebonden alimentatie daarentegen is wél aftrekbaar. Maar opgelet: stel dat een gedeelte van de alimentatie wordt gebruikt voor spaargeld voor de kinderen, dan is dat gedeelte weer niet aftrekbaar. Zakgeld daarentegen wel.

Een bemiddelaar maakt daarom een goed uitgekiende EOT (echtscheiding met onderlinge toestemming) of ouderschapsovereenkomst. In principe is alle alimentatie die betaald wordt conform met deze regelingsovereenkomst aftrekbaar. Een bemiddelaar zal een niet aftrekbare post steeds apart opnemen in de overeenkomst zodat er geen discussie over kan ontstaan met de fiscus.

Lees ook hoe het zit met alimentatie voor kinderen die niet meer thuis wonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *