Alimentatie indexeren

Deze rekenmodule berekent het indexeren van alimentatie. Alimentatie moet je jaarlijks indexeren in functie van de consumptie index. Zie hiervoor ook het artikel het indexeren van alimentatie.

Je kan slechts berekenen tot en met de maand voorafgaand aan de huidige maand. Het indexcijfer van huidige maand is immers nog niet bekend. De bekendmaking van de index van deze maand is er pas volgende maand. Meestal in de loop van de eerste week.

Gebruik

Het basisjaar en basismaand verwijst naar de maand waar de overeenkomst naar verwijst. Indien geen explicite verwijzing dan is het de maand die vooraf gaat aan de maand van de eerste betaling.

De actuele maand en jaar verwijst naar de maand die vooraf gaat aan de maand waarin de nieuw berekende alimentatie wordt toegepast. Het indexcijfer van de huidige maand wordt meestal ter beschikking gesteld telkens in de eerste week van volgende maand.

Aan de rechterkant zie je het indexcijfer dat van toepassing is in de ingevulde maand.

Kinderen

Kinderen kosten naar huidige berekeningen gemiddeld vier procent meer per jaar naarmate ze ouder worden. Dat is de leeftijdsindex. Dit blijkt uit onderzoek van de studiedienst van de Gezinsbond. Vroeger was dat drie procent. Kijk na of er een leeftijdsindex van toepassing is in uw overeenkomst. Indien niet zet je deze op geen. Bij berekening van alimentatie tussen partners is dit uiteraard niet van toepassing. De leeftijdstoeslag stopt op 24 jaar. Als er dus meerdere kinderen zijn, en een van de kinderen is ouder dan 24, moet je de leeftijdsindex toepassen op alle kinderen tot aan de leeftijd dat het oudste kind 24 is, en dan voor de kinderen jonger en ouder dan 24 jaar de berekening apart uitvoeren, met en zonder leeftijdsindex.

Als er geen leeftijdsindex opgenomen is in de overeenkomst dient er in principe een aanpassing van de alimentatie te gebeuren op de sleutelleeftijden van de kinderen. Deze zijn 6, 12 en 18 jaar. Op die sleutelleeftijden wordt de kinderbijslag ook verhoogd.

Bedrag

Het basisbedrag is het bedrag van de eerste betaling of het bedrag waar naar verwezen wordt in de overeenkomst. Vul dit in als een geheel getal, zonder komma. Deze rekenmodule rondt het geïndexeerd bedrag ook af naar een geheel getal.

Meer info over index

Je vind informatie over de consumptie- en andere indexen op de site van Statbel en op Indexwork. Als je de index wilt gaan berekenen van huurprijzen, kan je deze rekentool niet gebruiken. De huurprijzen maken immers gebruik van de gezondheidsindex.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *