Attesten nodig bij een EOT of OOV

Welke attesten heb je nodig voor een EOT (echtscheiding met onderlinge toestemming), en welke heb je nodig bij een OOV (ouderschapsovereenkomst)?

Er zijn verschillen per rechtbank, en dit kan in de toekomst nog wijzigen. Sinds februari 2019 heb je in de meeste rechtbanken de volgende attesten nodig:

Voor een EOT moet je de volgende attesten hebben:

  • woonst of gezinssamenstelling van beide echtgenoten;
  • huwelijksakte;
  • geboorteakte van alle gemeenschappelijke minderjarige kinderen.

Voor een OOV gelden de volgende attesten:

  • woonst of gezinssamenstelling van beide partners;
  • geboorteakte van alle gemeenschappelijke minderjarige kinderen.

Alle attesten kan je opvragen bij het digitale loket van je gemeente. Er zijn echter uitzonderingen zoals kinderen geboren in het buitenland. Een andere uitzondering is dat het huwelijk heeft plaatsgevonden in het buitenland en niet geregistreerd in België. In dat geval zal je een buitenlands attest moeten aanvragen. Maar een attest moet in één van de drie landstalen. Als dat niet het geval is zal het moeten vertaald worden door een beëdigde vertaler.

Nog een uitzondering is ten slotte als een ouder geboren is in het buitenland. Als die ouder een rijksregisternummer heeft is dat geen probleem. Indien niet moet je in het geboorteland een attest aanvragen. En uiteraard desgevallend laten vertalen.

Als je twijfels hebt, neem dan contact op met je bemiddelaar. Hij weet welke regels er gelden in de verschillende rechtbanken.

Zie ook de nieuwe regelingen bij de rechtbanken en de wijzigingen van kracht sinds september 2018.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *