Bemiddeling
Bemiddeling of naar de rechtbank stappen? Het laatste is de meest gekende manier om een conflict op te lossen. Het nadeel is dat er in veel gevallen een lange en dure procedure zal volgen.
Het resultaat is meestal ook niet het resultaat dat je wenst. Je hebt meestal het gevoel dat er onvoldoende rekening werd gehouden met jouw belangen en bekommernissen. De rechter beslist immers uitsluitend op basis van voorgelegde feiten en argumentatie.
Bemiddeling is een wettelijk erkend alternatief om conflicten op te lossen buiten de rechtbank – sinds februari 2005. Tijdens bemiddeling nemen beide partijen samen vrijwillig deel aan het proces. Ze zoeken samen naar een aanvaardbare en overeengekomen oplossing voor hun probleem.
De bemiddelaar zal helpen om de verstoorde gesprekken weer op gang te brengen en de partijen weer begripvol met elkaar te laten praten. Hij zal ook beide partijen stimuleren om vanuit hun belangen en noden te komen tot een gezamenlijk gedragen oplossing.
Duurzamer
Het bereikte akkoord bij een bemiddeling is duurzamer. Je creëert immers zelf een oplossing voor het conflict, waardoor je tot een oplossing komt waar je mee kunt leven. Het is misschien niet de oplossing die je in het begin voor ogen had, maar het is minstens één waar je, mits wat geven en nemen voldoening in kan vinden.
Bemiddeling is sneller
Het bemiddelingsakkoord komt sneller tot stand dan een uitspraak na een lang juridisch proces. Immers, met de hulp van de bemiddelaar worden er constructieve gesprekken gevoerd. In constructieve gesprekken kom je sneller tot een oplossing dan in een gevecht voor de rechtbank.
Bemiddeling is goedkoper
Bovendien is het een pak goedkoper. Er zijn geen gerechtskosten, deurwaarderskosten, advocaatkosten. Bekijk hier mijn tarieven en misschien kan je ook genieten van rechtsbijstand, kijk dan even naar de pro Deo inkomstengrenzen.