Categorieën van bemiddelaars
Er zijn drie categorieën van bemiddelaars. Naast de categorieën zijn er ook groepen van bemiddelaars. Verder heeft iedere bemiddelaar één, of meer specifieke domeinen waar hij in gespecialiseerd is.
De categorieën
De verschillende categorieën zijn afhankelijk van de gevolgde opleiding, en zijn:
- Enerzijds familiezaken: voor alle geschillen die voortvloeien uit een scheiding, echtscheiding, erfenis, generatieconflict, relatieproblemen, contactherstel.
- Anderzijds burgerlijke- en handelszaken: voor alle geschillen met klant, leverancier, aandeelhouder, huisvesting.
- Ten slotte sociale zaken: om gelijke rechten te herstellen of machtsstrijd te stoppen die verband houdt met hiërarchie.
Opleiding
Een erkende bemiddelaar heeft minstens het diploma van het niveau bachelor. Daarna heeft hij een basis- en specialisatieopleiding gevolgd bij een erkende instantie. Daarnaast moet hij regelmatig bijscholing volgen in zijn categorie. Verder moet hij de deontologische code onderschreven hebben en verzekerd zijn tegen burgerlijke aansprakelijkheid.
Groepen versus categorieën
Er zijn drie groepen van bemiddelaars. Er is enerzijds de groep van de notarissen, anderzijds de groep van de advocaten, en tenslotte de derde groep. De derde groep, waar ik bij hoor, zijn vooral bemiddelaars die een opleiding in de menswetenschap hebben gehad, zoals psycholoog, therapeut, psychologisch consulent, maatschappelijk werk. Ook een jurist die geen notaris of advocaat is, hoort bij de derde groep. De groep heeft dus te maken met de voorafgaande studies en is onafhankelijk van de categorie.
Het is duidelijk dat bemiddelaars van de derde groep, die een opleiding hebben genoten in de menswetenschap, een veel bredere ondersteuning kunnen geven dan de anderen. Zij hebben immers naast hun basisopleiding, één of meerdere therapeutische opleidingen genoten. Daardoor kan er een bredere kijk gegeven worden op de conflicten. Zij zullen immers, naast de juridische juistheid een zeer groot belang hechten aan de relationele eerlijkheid. Dat laatste wordt in een conflict vaak door de partijen op de achtergrond geschoven.
Domeinen
Ten slotte heeft iedere bemiddelaar, naast de categorie, één of meerdere domeinen waar hij zich in specialiseert. Dat kan onder andere gaan over:
- familiale zaken;
- bouw en vastgoed;
- commercieel;
- erfenissen;
- hippische sector;
- medische – en zorgsector;
- IT sector;
- onderwijs en jeugdzorg;
- vennootschappen;
- verzekeringen;
- werk en wonen;
- alle vormen van aansprakelijkheid;
- buren- en buurtgeschillen;
- landbouw;
- milieu en natuur;
- consumentenzaken.
Mogelijk kunnen er conflicten zijn in meerdere domeinen of categorieën. Neem gerust even contact op. Ik zal je graag helpen. Zelfs al ligt het niet in een sector of domein dat voor mij van toepassing is, kan ik je helpen om een andere bemiddelaar te vinden.