Een alternatief voor de rechtbank
Bij een conflict is het vaak een natuurlijke reactie om een rechtszaak aan te spannen. Bemiddeling is echter een alternatief voor de rechtbank.
Een rechtszaak leidt echter vaak tot een onherstelbare breuk in relaties. Vooral wanneer het gaat over een conflict met personen uit uw omgeving, zoals een (ex)partner, familieleden of buren.
Als er geen dialoog meer mogelijk is kunt u beroep doen op een bemiddelaar waarmee u samen met alle betrokkenen een voor iedereen aanvaardbare oplossing probeert te vinden.
Vermits de oplossing niet wordt opgelegd door een rechter zal die ook lang stand houden. Iedereen heeft immers mee gezocht naar een aanvaardbare oplossing.
Als het uiteindelijke akkoord wordt opgesteld door een erkende bemiddelaar heeft het dezelfde waarde en uitvoerbare kracht als een vonnis mits het gehomologeerd wordt.
Heb je problemen met het uitvoeren van een vonnis of heb je een vonnis waar je niet mee kan leven? In dat geval kan bemiddelen ook helpen. Je kan samen met de bemiddelaar een nieuwe overeenkomst maken. Die overeenkomst kan dan gehomologeerd worden en het vonnis overstijgen.
Vrijwillige bemiddeling
Onder vrijwillige bemiddeling wordt verstaan dat de partijen zelf kiezen om te bemiddelen, in plaats van oorlog te voeren. Er volgen één of meerdere gesprekken, en als een akkoord bereikt is, zal de bemiddelaar dit, indien nodig, laten homologeren door de rechtbank.
Als het om een echtscheiding gaat en er is nog geen juridische procedure begonnen moet je ook, vanaf 1 september 2018 niet meer verschijnen voor de rechtbank. Uw bemiddelaar regelt heel de procedure schriftelijk. De rechtbank kan wel niet meer vrij gekozen worden, wat vroeger wel het geval was. Doch laat dat geen bezwaar zijn, de bemiddelaar regelt toch alles. De rechtbank waar de bemiddelaar de stukken zal neerleggen is de rechtbank van het kanton waar de laatste gemeenschappelijke woonplaats was. Je kan de juiste rechtbank vinden bij de Federale Overheidsdienst Justitie.
Vrijwillige bemiddeling kan ook tijdens een juridische procedure. Als het gebeurt bij een erkend bemiddelaar zal de juridische procedure worden opgeschort.
Gerechtelijke bemiddeling
Het kan ook zijn dat een rechter aan de partijen bemiddeling oplegt. In principe is dit niet afdwingbaar, maar het is wel aan te raden van daarop in te gaan. Als je dat niet doet zal de rechter hier immers conclusies uit trekken. De bemiddelaar maakt, in dat geval, op het einde van de bemiddeling een feitelijk rapport voor de rechtbank, en de bemiddelingsovereenkomst. Deze overeenkomst zal dan integraal overgenomen worden in het vonnis.
Kostprijs
Bemiddelen gaat niet alleen vlugger, het is ook veel goedkoper dan een juridische procedure. Zie hiervoor Wat kost bemiddeling. Mogelijk kan je zelfs genieten van rechtsbijstand (pro Deo).