Pro Deo inkomstengrenzen
Gehuwd, samenwonend of alleenstaand met kinderen ten laste
Deze pro Deo inkomstengrenzen zijn geldig vanaf 1 maart 2020. Ze worden één tot enkele malen per jaar herzien. Het betreft de maximum netto inkomsten per maand na aftrek van eventuele bijzondere kosten of lasten – zie verder. De inkomsten van de laatste drie maanden komen in aanmerking en moet je aantonen aan de hand van loonfiches, attesten, of bankuittreksels.
Opgelet, het gaat hier niet over het gezinsinkomen maar over het inkomen van één partner. De inkomsten van de andere partner komen niet in aanmerking. Dit komt omdat beide partijen in een bemiddeling tegengestelde belangen hebben.
De inkomsten is het gemiddelde van de netto inkomsten van de laatste drie maanden. Buitensporige inkomsten, of onregelmatige inkomsten mag je in mindering brengen. Buitensporige inkomsten zijn vakantiegeld, dertiende maand of eindejaarspremie, of toevallig veel overuren door seizoenarbeid of een zieke collega. Opgelet het is aan de rechter te beslissen of die toevallige inkomsten mogen afgetrokken worden.
Als je denkt dat je in aanmerking kan komen voor volledige of gedeeltelijke kosteloosheid, bespreek dit dan met uw bemiddelaar. Lees ook dit artikel over pro Deo bemiddeling voor meer informatie.
Bijzondere kosten of lasten
Verminder je netto inkomsten met de bijzondere kosten of lasten. Wat zijn bijzondere kosten of lasten die in aanmerking komen? Eigenlijk alle kosten die buiten de normale kosten vallen. Stel dat je een ziekte hebt, of een kind met een ziekte of achterstallige betalingen. In dat geval zijn alle kosten die voortvloeien uit die ziekte, handicap, of achterstallige betalingen bijzondere kosten. Je mag ze dus aftrekken van je inkomen.
Stel dat je schulden hebt, of er is een schuldbemiddeling, of een afbetaling aan de fiscus. Al die uitgaven zijn eveneens bijzondere uitgaven.
De beslissing of bijzondere kosten in aanmerking komen ligt steeds bij de rechter. Het komt er op neer dat die kosten onvrijwillig moeten zijn.
Kosten, zoals een hypothecaire lening, of een autolening zijn nooit bijzondere kosten. Dit zijn zaken die je zelf in handen hebt.
Alimentatie die je betaalt voor een kind of voor een vorige partner is eveneens een bijzondere kost. Anderzijds is ontvangen alimentatie een inkomen. Ook alimentatie voor de kinderen of alimentatie die je op een kindrekening stort.
Vraag uw bemiddelaar om advies. Hij kan je helpen en raad geven of je in aanmerking kan komen voor rechtsbijstand.
Procedure met gedeeltelijke kosteloosheid
Als je gedeeltelijke kosteloosheid krijgt, dan betaal je een provisie aan de rechtbank. Deze provisie is in principe het verschil tussen jouw inkomen en de grens voor volledige kosteloosheid. De provisie die je moet betalen is echter begrenst tussen 25 en 125 euro.
Sommige rechtbanken werken niet met de formule voor gedeeltelijke kosteloosheid en verwerpen dit automatisch. Anderzijds zijn deze rechtbanken, naar mijn ondervinding dan weer soepeler in de ondergrens. Dat wil zeggen dat je met een inkomen waar je recht zou hebben op gedeeltelijke kosteloosheid toch volledige kosteloosheid krijgt. Dat is op het ogenblik het geval bij de rechtbank van Antwerpen, afdeling Antwerpen.
Het blijft uiteindelijk de beslissing van de rechter of hij rechtsbijstand toestaat of niet.
Gerechtskosten
Het homologeren door de rechtbank van een regelingsovereenkomst kost 165 euro aan rolrechten in totaal. Dit is voor beide partijen samen, dus 82,5 euro per persoon. Voor deze kost kan je ook vrijstelling (pro Deo) krijgen.
Bij neerlegging van een regelingsovereenkomst moet er normaal een bedrag betaald worden van 20 euro voor de begroting van het fonds voor de tweedelijnsbijstand. De vrijstelling van deze begrotingskost is afgeschaft.