Wat is bemiddeling
Wat is bemiddeling: een snelle, eenvoudige en zachte methode om conflicten op te lossen. Door naar alle partijen te luisteren en met hen een constructieve dialoog te voeren zal de bemiddelaar proberen de partijen tot een akkoord te laten komen. Bemiddeling gebeurt op vrijwillige basis. Daardoor verbinden alle partijen er zich ongedwongen toe om samen een oplossing te vinden voor het geschil.
De bemiddelaar komt niet tussenbeide zoals een advocaat of rechter. Hij probeert de dialoog terug op gang te brengen. Dit gebeurt door het rationele te scheiden van het emotionele maar ook door mee na te denken over mogelijke oplossingen.
Bemiddeling is vertrouwelijk. Hetgeen gezegd of uitgewisseld wordt, mag niet gebruikt worden buiten de context van de bemiddeling.
Beroepsgeheim
De bemiddelaar is gebonden door het beroepsgeheim (artikel 458 en 458bis van het strafwetboek). Dat brengt met zich mee, dat je een bemiddelaar nooit kan oproepen om te getuigen. Alle informatie die de bemiddelaar te weten komt, zelfs toevallig – buiten de bemiddeling, valt onder datzelfde beroepsgeheim.
Geen volledig akkoord
Indien er geen volledig akkoord mogelijk is kan het deel van het geschil dat niet kon worden geregeld, daarna door een rechter worden beslecht. In dat geval wordt er een bemiddelingsovereenkomst gemaakt met de punten waar een akkoord over is. Deze overeenkomst wordt getekend door alle partijen en later voorgelegd aan de rechter. Als de overeenkomst gemaakt is door een erkende bemiddelaar, zal de rechter deze integraal opnemen in het vonnis en slechts de overige punten beslechten.