Wat kost bemiddeling
Bemiddelen is niet gratis. De bemiddelaar vraagt uiteraard een vergoeding voor zijn prestaties. Maar wat kost bemiddeling? Er zijn drie soorten kosten. Dat is allereerst het ereloon van de bemiddelaar, de administratiekosten, en tenslotte de kosten bij de rechtbank om de overeenkomst te laten homologeren door een familierechter (de rolrechten). Hier vind je mijn tarieven.
Rechtsbijstand
Geldproblemen mogen er echter niet toe leiden dat u afziet van een bemiddeling.
Als u niet over de nodige middelen beschikt kunt u genieten van gratis bemiddeling. Uw bemiddelaar kan hiervoor een verzoekschrift opstellen dat u kan indienen bij het bureau voor rechtsbijstand in uw regio. Opgelet: niet alle bemiddelaars werken met het principe van rechtsbijstand (pro-Deo). Informeer eerst. Bij mij kan je hier alleszins voor terecht. Zorg bij de eerste afspraak al voor de nodige stukken om de aanvraag te doen.
De huidige inkomstengrenzen om te kunnen genieten van rechtsbijstand kan u hier vinden. Interessant om weten is dat ingeval van een (echt)scheiding, de kinderen ten laste aan beide partners kunnen toegewezen worden bij het berekenen van het maximum inkomen. Ook worden de inkomsten niet samengeteld, je hebt immers tegengestelde belangen. Zo valt u in het tarief alleenstaande met personen ten laste.
In bepaalde gevallen heeft het inkomen geen belang. Of u in zulke categorie valt kan u lezen in dit document.
Het compendium juridische tweedelijnsbijstand (versie 2 – februari 2017) van de Orde van Vlaamse Balies geeft duidelijkheid over de concrete toepassing van de criteria. Het Bureau voor Rechtsbijstand volgt het compendium ook. Het compendium is echter niet altijd goed gekend. Uw bemiddelaar kan hiervan de nodige zaken opnemen in het verzoekschrift. Het compendium vervangt het oude vademecum. Op de website van de orde van de Vlaamse balies (OVB) vind je nog extra informatie en hervormingen.
Onvoldoende middelen
Als u niet kan genieten van volledige of gedeeltelijke rechtsbijstand en toch niet over voldoende middelen beschikt, deel dit dan mee aan uw bemiddelaar. Als je uitgaven hebt die niet voortkomen uit luxe uitgaven, zoals kosten door ziekte of zorg voor jezelf, kinderen of directe familieleden, schulden, belastingen, kunnen die mogelijk afgetrokken worden van je inkomen. De inkomsten die in aanmerking komen, zijn de inkomsten van de laatste drie maanden. Er zijn echter mogelijk toevallige inkomsten, zoals dubbel vakantiegeld, een dertiende maand, of toevallig veel overuren door een zieke collega. In dat geval splitsen we die inkomsten op jaarbasis. Hetzelfde geldt voor sommige uitgaven. Bij uitgaven die slechts een keer of enkele keer per jaar gedaan voorkomen, berekenend we die ook op jaarbasis.