Collaboratieve onderhandeling

Collaboratief onderhandelen is een snelle specifiek gestructureerde en vertrouwelijk methode van conflictoplossing in verschillende stappen. De collaboratieve advocaten doorlopen, samen met hun cliënten deze stappen om het conflict op te lossen op een respectvolle en evenwichtige wijze. De advocaten houden rekening met de behoeften en belangen van elk van de partijen.

De collaboratieve advocaat moet hiervoor een verplichte bijzondere opleiding volgen en dient erkend te zijn. De Harvard methode of integratieve onderhandelingsmethode is hier fundamenteel. Het minimaal 4-personen team vormt derhalve een bijzondere en geëigende samenwerkingschoreografie. Het doel is ten slotte een doorgedreven verbinding te creëren tussen de partijen en de collaboratieve advocaten. De gevolgde methode maakt dan de eigen belangen en de belangen van de andere partij zichtbaar.

De partijen werken op een loyale wijze samen. Indien er geen oplossing komt uit de collaboratieve onderhandeling dan mogen de collaboratieve advocaten niet verder optreden. Altans toch niet voor dezelfde partijen en voor hetzelfde conflict in een gerechtelijke procedure.

Collaboratief onderhandelen of bemiddelen

Bij collaboratief onderhandelen geef je een deel van het zoeken naar een geschikte oplossing uit handen. Het zijn immers voornamelijk de collaboratieve advocaten die de onderhandeling voeren. Uiteraard heb je zelf nog controle hierover. Je geeft dus alles niet uit handen zoals bij een gerechtelijke procedure.

Bij bemiddelen echter heb je de touwtjes helemaal zelf in handen. Je zoekt zelf oplossingen met de hulp van de bemiddelaar. En zelf een oplossing zoeken en vinden voor problemen zal alleszins meer voldoening geven. Bemiddelen is uiteraard ook goedkoper. Er moet immers slechts één externe en neutrale persoon betaald worden.

Zowel bij collaboratief onderhandelen als bij bemiddelen heb je recht op tweedelijnsbijstand. In het eerste geval is dat een pro Deo advocaat. In het tweede geval is dat een bemiddelaar die werkt volgens de principes van rechtsbijstand. Zowel bij collaboratief onderhandelen als bij bemiddeling worden de erelonen dan (gedeeltelijk) betaald door de rechtbank. Zie hiervoor de pro Deo inkomstengrenzen en mijn artikel over pro Deo bemiddeling.

Onderhandelen

Advocaten kunnen trouwens ook niet-collaboratief onderhandelen. Net zoals twee aangestelde bemiddelaars de onderhandeling kunnen voeren. Er is alleszins keuze genoeg om conflicten op te lossen buiten de rechtbank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *