De inboedel verdelen

Het verdelen van de inboedel is één van de elementen in een scheiding. Het is zeker niet onbelangrijk. Immers wat de ene partner meeneemt heeft de andere partner niet meer.

Voor de meeste koppels gaat de verdeling van de inboedel echter heel gemoedelijk. Vaak wordt er gekeken naar de emotionele waarde. Meestal wordt er een lijst opgesteld en ieder duidt daarop aan wat hij graag meeneemt. Meestal is de verdeling dan al voor 90 procent in orde. Over de enkele spullen die ze beiden willen of geen van beiden wordt er dan meestal vlug een soepele overeenkomst gemaakt.

Voor sommigen echter is iedere euro belangrijk en dan gaat het er meestal minder vriendelijk aan toe. Dan wordt het belangrijk van verschillende punten in acht te nemen.

Wat is de inboedel

Alles wat je gewoon kunt meenemen en niet moet uitbreken wordt als inboedel beschouwd.

Wat is van wie

Voor samenwonenden of voor gehuwden met scheiding van goederen geldt de factuur. De factuur is het enige document dat de eigenaar van een voorwerp aantoont. Het is onbelangrijk wie het voorwerp betaalt heeft. Je had immers een gezamenlijk huishouden.

Tenzij anders bepaald in een huwelijkscontract is alles wat je reeds bezat voor je huwelijk of samenwonen eigen. Alles wat je gekregen of geërfd hebt blijft ook eigen. Denk ook aan de relationele eerlijkheid: als je iets persoonlijk van je schoonfamilie gekregen hebt, of van je partner, dan mag dat ook wel beschouwd worden als persoonlijke eigendom. Niet soms?

Kledingstukken worden ook beschouwd als persoonlijke eigendom. Gereedschappen en materialen om een hobby uit te oefenen horen toe aan de hobbyist. Maar je moet er wel rekening mee houden als ze met gemeenschappelijk geld zijn aangekocht.

Alle andere goederen zijn gemeenschappelijk of onverdeeld.

Wat is de waarde van de inboedel

Soms komt er het argument dat wat een partner niet meer heeft moet hij wel terug nieuw kopen. Maar moet het nieuw gekocht worden? Kan het ook in occasie gekocht worden? Moet het überhaupt terug aangekocht worden? En als de ene partner claimt dat hij alles nieuw moet aankopen dan is de stelling van de andere partner dat hij met de oude rommel blijft zitten.

Het is dus niet zo eenvoudig van een waardebepaling te doen. Dikwijls worden de spullen die de andere partner niet meer heeft, nieuw of in occasie gekocht met gemeenschappelijk geld. Zo blijft de verdeling eerlijk. Maar sommigen geraken hier niet tot een overeenkomst.

En zo niet, moet er een waardebepaling gedaan worden.

De auto’s

Voor een auto is het vrij eenvoudig. Daar bestaan catalogen voor. Het meest neutraal is te informeren bij je verzekeringsmaatschappij. Bij een omnium verzekering is het de, op dit ogenblik, verzekerde waarde. Indien geen omnium baseert de maatschappij zich op eigen tabellen. Als er toch discussie hierover is kan je uw bemiddelaar vragen een onafhankelijke auto-expert aan te stellen. Hij zal de waarde van je auto dan exact bepalen.

Degressieve waardevermindering

Voor de andere spullen ligt het wat moeilijker. Een veel gebruikte methode is een degressieve waardevermindering toepassen. Er is immers in het begin een grotere waardevermindering dan op het einde. Je schrijft de goederen af met het bedrag twee tot drie maal zo groot als bij een lineaire afschrijving. Als het om goederen of toestellen gaat waar de kans op onderhoud of herstelling groter wordt met de leeftijd kan je het percentage desgevallend verhogen. Hier vind je een handige rekentool om de waarde van de inboedel te berekenen.

Ik zal het toelichten aan de hand van enkele voorbeelden:

Een wasmachine gaat bijvoorbeeld 10 jaar mee. We gaan dus degressief de waarde verminderen met 20 procent van de restwaarde. Na de aankoop gedurende het eerste jaar is de restwaarde dan 800 × (1 – 0,2) = 640 euro. Na 1 jaar wordt dat 640 × (1 – 0,2) = 512 euro, enzovoort. Hieronder een volledige tabel tot 10 jaar:

leeftijdrestwaarde
0640
1512
2410
3328
4262
5210
6168
7134
8107
986
1069

Meubels gaan doorgaans langer mee. Een voorbeeld voor een meubelstuk. Stel de levensduur op 20 jaar, we gaan dus degressief telkens de waarde verminderen met 15 procent van de restwaarde. Stel dat de aankoop 500 euro was:

leeftijdrestwaarde
0450
1405
2365
3328
4295
5266
6239
7215
8194
9174
10157

Dikwijls word ook een prijs overeengekomen die je in een kringloopwinkel betaald. De kringloopwinkel geeft een realistisch beeld van tweedehandsgoederen die in goede staat zijn en zonder defecten.

Tips hoe de inboedel te verdelen

Waarop moet je letten bij een verdeling:

  • maak een lijst en duidt elk aan wat je graag hebt;
  • bespreek de zaken en eis ze niet op;
  • vertel waarom je iets graag wilt, hoe belangrijk het voor jou is en waarom het voor jou belangrijk is;
  • je bent geen citroenen aan ’t persen – de laatste druppel is echt niet belangrijk;
  • als er dingen zijn waar nog geen consensus over is, laat het dan even zakken, je moet niet alles onmiddellijk beslissen – eventueel neem je die zaken in een aparte lijst op;
  • als de verdeling echt heel ongelijk is kan je de waarde schatten en kan een opleg betaald worden.

Nog tips

Denk na of hetgeen je vraagt, belangrijk of noodzakelijk is voor jou.

Beseft dat noodzakelijke voorwerpen door één van jullie ofwel nieuw ofwel in occasie terug moeten aangekocht worden. Dat is nu eenmaal het gevolg van een scheiding. Het geld daarvoor moet ergens vandaan komen.

Je kan ook nog samen gaan winkelen en betalen met gemeenschappelijk geld om de uitzet te kiezen voor elkaar. De verdeling van het gemeenschappelijk geld kan daarna gebeuren. Neem de kinderen mee als het om aankoop van een kinderkamer of iets dergelijks gaat.

Als één van de partners niet alles kan meenemen is er dan een bezwaar tegen dat het voorlopig bij de andere partner blijft staan? Dit kan zonder bezwaar opgenomen worden in de overeenkomst.

Tot slot: Als de ander een tuin heeft en jij niet, ga je dan echt geld vragen voor die grasmachine? Of als je de wasmachine meeneemt, is het dan zoveel moeite om de kleren van de kinderen in de machine te steken als de kinderen bij de ander geweest zijn?

Wat doe je met de lijst van de inboedel

De lijst met de inboedel wordt in twee of drie exemplaren gemaakt en ondertekend door beide partners. Desgevallend is er een exemplaar voor de bemiddelaar. Als je het wenst kan ze ook als bijlage bij de EOT (echtscheiding met onderlinge toestemming) of regelingsovereenkomst gevoegd worden. Uw bemiddelaar zal je vertellen wat in jouw geval het beste is.

Commentaar is gesloten.