Hoeveel bedraagt het fiscaal voordeel kinderen ten laste

Als je kinderen ten laste hebt, is er uiteraard een fiscaal voordeel. De principes van de voordelen kinderen ten laste zijn de toekenning van een extra belastingvrije som voor kinderlast. Het belastingvoordeel begint in de laagste inkomstenschijf. Het stijgt fiscaal met het aantal kinderen. Zo levert het derde kind veel meer op dan het eerste kind.

Voor het eerste kind is er een belastingvrije som van 1580 €, met twee kinderen is het 4060 €, drie kinderen leveren 9110 € belastingvrije som op, en 4 kinderen 14730 €. Per bijkomend kind komt daar dan nog eens 5620 € bij. Deze tarieven gelden voor aanslagjaar 2019. Ingeval van fiscaal co-ouderschap krijgt iedere ouder de helft van deze som toegewezen.

Voor ieder kind dat de leeftijd van drie jaar nog niet bereikt heeft op 1 januari van het aanslagjaar is er nog een bijkomende belastingvrije som van 590 €. Bij fiscaal co-ouderschap krijgt iedere ouder deze som volledig toegewezen. Opgelet, dit is slechts op voorwaarde dat je geen kosten voor opvang fiscaal aftrekt. En bij als je fiscaal co-ouderschap toepast en één van de ouders trekt kinderopvang af, dan verliest de andere ouder ook deze belastingvrije som.

Als alleenstaande ouder met kinderen ten laste krijg je nog een extra belastingvrije som van 1580 €. Bij fiscaal co-ouderschap krijgt iedere ouder deze som volledig toegewezen. Deze som is onafhankelijk van de extra belastingvrije som die je krijgt als alleenstaande met een laag inkomen. Deze extra som is 1020 € met een inkomen tot 15320 € en wordt afgebouwd tot nul bij een inkomen van 19000 €.

Berekening van het belastingvoordeel kinderen ten laste

Naast de standaard belastingvrije som van 7430 € (verhoogd naar 7730 € als het inkomen niet hoger is dan 45750 €) zijn er dus een aantal extra belastingvrije sommen als je kinderen fiscaal ten laste hebt. Met deze rekenmodule kan je nauwkeurig uitrekenen hoeveel je belastingvoordeel bedraagt.

Commentaar is gesloten.