Nestzorg, birdnesting, co-housing

Nestzorg wordt ook wel eens birdnesting of co-housing genoemd. Het zijn in dat geval niet de kinderen die verhuizen van de ene ouder naar de andere, doch de ouders die naar de woonplaats van de kinderen verhuizen. Ze komen om beurten naar het nest van de kinderen om voor hen te zorgen. Vandaar de naam.

Het bespaart de kinderen de stress van de verhuis, en de herhaalde aanpassing aan een nieuwe omgeving. Ze blijven altijd in hun eigen vertrouwde nest.

De ouders moeten natuurlijk een plek hebben waar ze kunnen logeren, bij een nieuwe partner, ouders, familie, of vrienden, in de perioden wanneer ze niet bij hun kinderen verblijven. Of ze moeten iets huren of kopen.

Om de kosten te drukken huren veel ouders samen een kleine studio waar ze afwisselend in gaan wonen. Een goed, en dikwijls goedkoper alternatief hiervoor is een gemeenschappelijk buitenverblijf.

In veel gevallen is dit ook een goede tijdelijke oplossing. Het wordt veel gedaan door ouders die nog op zoek zijn naar een nieuwe woonst. Dikwijls ook financieel voordelig. Er is voor de kinderen niets dubbel nodig, want alles is aanwezig in de gezinswoning – in het nest. Dus geen dubbele kinderkamers, kleerkasten, speelgoed, fietsen, en zo verder.

Er moeten wel overeenkomsten gemaakt worden over de voorraadkast, koelkast, diepvriezer, en over het poetsen en ander onderhoud van het nest.

Fiscaal aspect van nestzorg

De fiscus kan echter stokken in de wielen steken. Bij fiscaal co-ouderschap worden de belastingvrije sommen gedeeld. In het ander geval heeft één van de ouders de kinderen ten laste en de andere ouder kan de betaalde kosten voor de kinderen fiscaal aftrekken als alimentatie. Fiscaal gezien is nestzorg perfect aanneembaar. Sommige controleurs van de belastingen hebben echter hierin een eigen mening.

Er is een vorig jaar een situatie geweest waar de fiscus beweerde dat de ouders, samen met de kinderen nog steeds een feitelijk gezin vormden. Dat de woning nog steeds beschouwd kon worden als een gezinswoning. Dat de ouders het gezin slechts tijdelijk verlaten. De rechtbank van Antwerpen heeft de fiscus gelijk gegeven, dat er hier nog steeds sprake was van een feitelijk gezin, waardoor de ouders niet konden genieten van enig fiscaal voordeel.

Uiteraard is dit op zijn minst een zeer eigenaardige beslissing van de rechtbank.

Uw bemiddelaar kan u hierin raad geven. Neem hiervoor contact op om dit te bespreken.

Commentaar is gesloten.