Onderhoudsgeldcalculator volgens de methode Hobin

Deze onderhoudsgeldcalculator, volgens de methode Hobin, is gebaseerd op het artikel, gepubliceerd in het tijdschrift voor familierecht door Wolters Kluwer (2019/10 – december 2019).

Deze rekenmodule volgt niet de berekeningswijze van de Gezinsbond, doch gebruikt de berekeningswijze en coëfficiënten van de methode Hobin. Deze rekenmodule is gratis, net zoals de vele andere rekenmodules op deze site.

Het berekenen van onderhoudsgeld is geen absolute wetenschap. De bedragen die deze onderhoudsgeldcalculator berekent zijn dan ook niet noodzakelijk de bedragen die bijvoorbeeld een rechter zal toewijzen in een vonnis. Er zijn immers nog andere factoren. Familierechters gebruiken wel deze berekeningsmethode als basis. Ze mogen en kunnen daarvan afwijken wegens diverse bijzondere omstandigheden, en zullen dat dan ook motiveren in een vonnis. De berekende bedragen houden alleen rekening met de gewone verblijfskosten, en de gewone verblijfsoverstijgende kosten. Dus niet met de bijzondere kosten, die ons rechtssysteem steeds apart definieert.

Deze rekenmodule is een uitgebreide versie op de methode Hobin. Wilfried Mestdagh heeft een uitsplitsing heb gemaakt tussen de verblijfsgebonden kosten en de gewone verblijfsoverstijgende kosten. Alsook het gebruik van een kindrekening en de bestemming van de kinderbijslag. De eerste pagina’s van de rekenmodule geven de standaard methode Hobin weer. De laatste pagina’s zijn de uitbreidingen van Wilfried Mestdagh met de opsplitsing van de kindkosten en de verdeling van de kinderbijslag. Je kan een rapport genereren dat geopend kan worden in MS Word of LibreOffice.

Wilfried Mestdagh geeft jaarlijks regelmatig workshops over het berekenen en objectiveren van onderhoudsbijdragen en de fiscale gevolgen ervan. De verschillende methoden komen aan bod, de detail van de berekening, en de gevolgen van wijzigingen in parameters. Zie ook mijn artikel over het berekenen van kindkosten en onderhoudsbijdrage. Wilfried geeft ook les in de specialisatie voor familiale bemiddelaars in verschillende scholen.

5 antwoorden to “Onderhoudsgeldcalculator volgens de methode Hobin

 • Isabelle Ryckaert
  1 maand ago

  Hallo, Bedankt voor deze nieuwe onderhoudsgeldcalculator. Echter, hoe moet het als er 2 kinderen zijn maar beiden niet op dezelfde manier door beide ouders gehuisvest worden… in de huidige calculator houdt men hiermee geen rekening waardoor de berekening foutloopt… hopelijk wordt dit aangepast. bedankt

  • Dag Isabelle,
   Dat is inderdaad een vraag die al eens gesteld wordt als ik een presentatie geef over onderhoudsgelden. Het gebeurt niet dikwijls, maar toch. In de huidige versie is dit mogelijk, mits een heel klein beetje extra manueel rekenwerk. Ik mail je straks een documentje door dat je als voorbeeld kan gebruiken.
   Vriendelijke groeten, Wilfried

 • Beste Wilfried, Mooie tool – hartelijke groet, Ann

 • Heel goede hulp, dankjewel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *