Online scheiden

Is online scheiden sneller of goedkoper?

Alles online doen is tegenwoordig schering en inslag – inclusief online scheiden. Online scheidingswebsites schieten als paddenstoelen uit de grond. Het is een trend die zeker niet zal verdwijnen. Maar is het werkelijk sneller, eenvoudiger en goedkoper zoals het wordt voorgeschoteld? Is het aan te raden? Persoonlijk zou ik het zeker niet aanraden. In de meeste gevallen zal het zelfs duurder uitkomen dan een scheiding bij een bemiddelaar. Kijk goed naar de kleine lettertjes: meestal wordt er een interessante prijs voorgesteld maar als het dan blijkt dat je kinderen hebt gaat die prijs ineens omhoog, als er nog een woning is gaat ze nog eens omhoog, en zo gaat dat verder. Zo is dat nu eenmaal met reclame op het internet – de aanbieding is (bijna) gratis, en de kleine lettertjes zie je pas als je er al aan begonnen bent…

Maar als we alles reeds overeengekomen hebben?

Als je inderdaad overal aan gedacht hebt en als er geen conflict is kan je het inderdaad proberen. Als je dan alles ingevuld hebt en betaald hebt krijg je in je mail een door een computer gegenereerde standaardtekst naargelang jouw situatie.

Maar vermits iedere situatie uniek is, is het evident dat er aan die standaardtekst nog veel moet gewijzigd worden. Ga je dat zelf doen met het risico dat het niet aanvaard wordt door de rechtbank omdat je de juiste termen niet meester bent? Of ga je een bemiddelaar inschakelen om de teksten te wijzigen? Maar zo loopt natuurlijk het kostenplaatje weer hoger op.

Je kan ook even contact met mij opnemen en vragen wat een scheiding kost als je alles kunt overeengekomen zonder hulp. De kans is heel groot dat het veel goedkoper uitkomt dan bij een online scheiding vermits alles vermoedelijk geregeld kan worden in slechts één gesprek.

Kijk ook in de scheidingsgids waar alles in staat wat overeengekomen moet worden. Die kunnen jullie dan rustig bekijken en bespreken. Als je klaar bent kunnen we zo in één gesprek heel de scheiding regelen.

In zeldzame gevallen kan het zelfs per email. Bijvoorbeeld jullie zijn al lang gescheiden, er is niets meer te verdelen of te regelen, er zijn geen eigendommen en er zijn geen minderjarige kinderen. In dat geval kom je er heel goedkoop vanaf want dan is het inderdaad bijna een standaard tekst.

Wat bij een laag inkomen?

Bij een online scheiding betaal je steeds de volle pot ongeacht je inkomen. Bij mij kan je mogelijk vrijstelling krijgen voor de helft van de kosten of zelfs voor de volledige kosten. Dit is uiteraard afhankelijk van je inkomen. Als je binnen de barema’s valt zal een scheiding bij mij al veel goedkoper uitkomen dan een scheiding online. Zie hiervoor dit artikel over pro Deo bemiddeling (rechtsbijstand) en de inkomstengrenzen voor rechtsbijstand.

Als je contact wenst op te nemen met een andere bemiddelaar (omdat je bijvoorbeeld in een andere regio woont) vraag dan of hij werkt met rechtsbijstand. Niet alle bemiddelaars werken met rechtsbijstand. Veel bemiddelaars hanteren wel sociale tarieven in plaats van rechtsbijstand. Vragen staat vrij.

Vraag een offerte

Neem even contact op en vraag wat het precies kost of kan kosten en laat je niet vangen door de internetreclame die de addertjes onder het gras verbergt. Uw bemiddelaar is een vertrouwenspersoon en zal je alle informatie geven die je nodig hebt, inclusief het kostenplaatje – en zonder kleine lettertjes. Hier vind je mijn tarieven.

Commentaar is gesloten.