Relatiebemiddeling of relatietherapie

Je relatie loopt niet meer zoals verwacht. De verliefdheid is al lang voorbij. De liefde is ver te zoeken. Ergernissen steken de kop op. Je hebt de moed opgegeven. Wat doe je dan? Ga je voor relatiebemiddeling of relatietherapie? Of is de oplossing van de relatie dan maar te verbreken – scheiden. Maar is dat eigenlijk wel wat je wilt?

Is je wens misschien van te behouden waar je ooit voor gekozen hebt? Ervoor te vechten? Misschien heb je dat al gedaan, maar heb je de juiste hulp gezocht? Misschien ben je al gaan praten met familieleden of met vrienden. Dat doet goed, dat kan verlichten, maar zijn zij de juiste personen om echt hulp te geven?

Als het echt niet meer kan, dan kan ik je helpen bij een scheiding – ertoe bijdragen dat de scheiding op een serene manier verloopt.

Maar als er nog een kans is en het wil proberen, dan kan ik relatiebemiddeling of relatietherapie toepassen. Als er nog een sprankeltje hoop is, dan is dat zeker de moeite waard van te proberen. Uiteindelijk hebben jullie een gelukkige tijd gehad, niet? Waarom zou dat dan niet kunnen terugkomen? Mogelijk is het hard werken, en het zal niet van vandaag op morgen kunnen, maar je hebt het tenminste geprobeerd.

Het gemeenschappelijke tussen relatiebemiddeling en relatietherapie is dat het niet gemakkelijk is. Verandering ergens inbrengen is vooral verandering inbrengen bij jezelf – de ander kan je immers niet veranderen. De bemiddelaar of therapeut helpt om een duidelijk inzicht hierin te krijgen. Het is vooral luisteren wat belangrijk is – niet alleen luisteren, maar elkaar ook horen, want dat is niet hetzelfde. Er wordt dus vooral gewerkt aan de communicatie: communiceren is niet jezelf verdedigen, communiceren begint met jezelf kwetsbaar op te stellen.

Wat is nu het verschil tussen relatiebemiddeling en relatietherapie? Ik zal het proberen in enkele woorden samen te vatten.

Relatiebemiddeling

Relatiebemiddeling is kortdurend en is vooral gericht op oplossingen. Er wordt gezocht waar je mee kan leven – oplossingen die voor beiden doenbaar zijn. Misschien moet er slechts weinig veranderen in de relatie, maar is het de manier waarop je met de relatie en met elkaar omgaat.

Belangrijke aandachtspunten bij bemiddeling zijn:

 • de inzet van beide partners;
 • gemeenschappelijke bekommernissen en verschillen;
 • mogelijke vreedzame oplossingen;
 • mogelijkheden om spanningen te vermijden of te verminderen;
 • communicatieherstel (meestal ontstaan spanningen door een gebrek hieraan);
 • de mogelijkheden hoe verder samen te leven op een vreedzame manier;
 • duidelijke afspraken over al deze punten.

Na enkele sessies zal je een duidelijker beeld hebben van de relatie. Je zal een oordeel kunnen maken over jezelf en wat je zelf kan veranderen. Je zal oordeelkundig kunnen beslissen of je nu verder gaat met de relatie, er een einde aan zal maken, of een rustpauze in te lassen.

Als je beslist van je verder in te zetten om terug een goede relatie op te bouwen kan ik je hier verder in begeleiden. Die begeleiding kan deels bestaan uit bemiddelen en deels uit therapie. Als je beslist om de relatie stop te zetten, kan ik je, als scheidingsbemiddelaar, helpen om dit op een serene wijze te doen.

Relatietherapie

Therapie wil zeggen dat er een proces op gang moet gebracht worden. Ik kan je geen relatiepil geven – het zou leuk zijn als dat zou kunnen. Een proces op gang brengen begint vooral bij jezelf.

Een misgelopen relatie heeft dikwijls dezelfde kenmerken: Er is gebrek aan communicatie, of er is verkeerde communicatie. Je ziet niet meer wat de intentie is van de ander en bouwt voort op de (meestal negatieve) effecten die het op jezelf heeft. Zeker bij een langdurige relatie denk je dat je elkaar goed kent. De ene doet iets, de ander ziet uiteraard het effect van wat de ene doet en gaat daaruit besluiten trekken zoals: hij of zij doet dit omdat… Terwijl je dit eigenlijk helemaal niet kan weten als er hierover niet wordt gecommuniceerd.

Er zijn verschillende scholingen in therapie, met elk zijn eigen modellen, maar systeemtherapie wordt tegenwoordig beschouwd als de beste methode als het gaat over begeleiding van gezinnen en relaties. Een gezin of een relatie is immers een systeem: alles wat trekt en duwt in dat systeem, trekt en duwt ook bij de anderen in dat systeem.

Een systeem is ook veel breder dan alleen maar het koppel. Kinderen, ouders, omgeving, ze maken er allemaal in meer of mindere mate deel van uit. Iedereen beïnvloedt iedereen.

Belangrijke aandachtspunten in systeemtherapie zijn:

 • benadeling die jij zelf ondervindt;
 • oorzaken van die benadeling;
 • inzet van jezelf en van de ander;
 • benadeling die jij doet naar de ander toe (en die er echt wel zijn);
 • veranderingen die je bij jezelf kan doen;
 • inzicht in de veranderingen die de ander doet (en die jij misschien niet ziet);
 • inzicht in elkaars beïnvloeding.

Contact

Bij mij kan je terecht voor alle vormen van Familiale bemiddeling. Daarbij kan ik je psychosociale hulp bieden als je met persoonlijke problemen of met een breuk worstelt. Als er iets is, kruip dan niet weg in een hoekje en kom praten. Zit je met een vraag? Neem dan contact op, ik kan je zeker helpen.

Commentaar is gesloten.