Schriftelijk scheiden

Scheiden wordt eenvoudiger, geen verschijning voor de rechtbank meer

Tot nu toe moeten koppels die minder dan zes maanden feitelijk gescheiden zijn verschijnen voor de rechtbank. Als je langer dan zes maanden feitelijk gescheiden bent kan je schriftelijk scheiden en moet je dus niet meer verschijnen. De procedure is dan louter administratief.

Met het nieuwe wetsvoorstel van minister Geens zullen alle echtscheidingen met onderlinge toestemming (EOT) vanaf 1 september 2018 louter schriftelijk kunnen gebeuren. Je hoeft dan nooit meer te verschijnen voor de rechtbank.

Ouders die niet gehuwd zijn en een ouderschapsovereenkomst maken voor de verblijfsregeling en kostenregeling van de kinderen laten dit best homologeren door de familierechtbank. Als de ouderschapsregeling is opgesteld door een erkende bemiddelaar is er in principe ook geen verschijning nodig. De rechter die de homologatie doet is vrij van de ouders uit te nodigen. In de praktijk gebeurt dit bijna altijd. Het is niet duidelijk wat er hier gaat veranderen met de nieuwe wetsregeling.

Die verschijning was niet meer dan een handtekening zetten. Maar je moest je wel verplaatsen naar de rechtbank, samen met een groep mensen wachten tot je afgeroepen wordt. Al bij al is het goed zijn dat dit systeem eindelijk afgeschaft is.

Je kan wel de rechtbank niet meer vrij kiezen. Het moet de rechtbank zijn in het kanton van de laatst gemeenschappelijke gezinswoning. De juiste rechtbank kan je vinden bij de Federale Overheidsdienst Justitie.

Een reden te meer om naar een bemiddelaar te gaan voor een echtscheiding. Niet alleen zal de scheiding op een serene wijze verlopen, het gaat ook vlugger en veel eenvoudiger. Als je de scheiding regelt met een bemiddelaar kan je binnenkort altijd schriftelijk scheiden en hoef je nooit meer te verschijnen.

Commentaar is gesloten.