Verdeelrecht bij meerdere eigenaars

Hoe wordt het verdeelrecht of de registratiebelasting berekend als er meerdere eigenaars zijn? Wat zijn de mogelijkheden bij een scheiding of echtscheiding?

Stel de volgende situatie: Je bent samen met je partner eigenaar van een onroerend goed, samen met nog andere eigenaars, bijvoorbeeld broers en zussen. Je gaat scheiden. Wat gebeurt er dan met het stukje van je partner?

Jij neemt het stuk van je partner over

Als je gehuwd bent of wettelijk samenwoont, dan moet je 1 procent registratie betalen op het stuk dat je van je partner overneemt. Dus niet op de volledige waarde van de woning, slechts op de waarde van het deel van je partner.

Als je feitelijk samenwoont is dat 2,5 procent, doch ook slechts op het deel van je partner. Dat is trouwens ook het geval als één van de eigenaars uit de onverdeeldheid wil treden.

De familie neemt het stuk van je partner over

Als de familie, of alle eigenaars, of één van de andere eigenaars, het stuk van je partner overnemen is het tarief anders. Dan moeten de overnemers 2,5 procent verdeelrecht betalen. Dit is ook slechts op het deel van je partner. Dus niet op de volledige waarde van het goed.

Dit is ongeacht of je gehuwd bent, of wettelijk of feitelijk samenwoont.

Wanneer is het verdeelrecht op de volle waarde van de woning

Het verdeelrecht op de waarde van het stuk van de overlater is omdat de woning na de toebedeling nog steeds onverdeeld is.
Als dit niet het geval is, zoals in de meeste gevallen bij een gezinswoning wordt het tarief berekend op de volle waarde van de woning. De woning is dan immers niet meer onverdeeld na de overname. Want er is dan nog slechts één eigenaar.

Zie ook: tarieven bij bemiddeling en miserietaks bij toebedeling woning.

Commentaar is gesloten.