Verhoogde kinderbijslag

De bedragen van verhoogde kinderbijslag en gewone kinderbijslag kan je onder andere berekenen op de website van Partena.

Voorwaarden verhoogde kinderbijslag

Als je een alleenstaande ouder bent, kan je mogelijk verhoogde kinderbijslag krijgen. Deze bedraagt voor het eerste kind 46,88 euro per maand, voor het tweede kind 29,06 euro en voor de volgende kinderen 23,43 euro per maand.

Je inkomen mag echter bepaalde grenzen niet overschrijden. Deze grens is 2452,41 euro per maand. Het gaat hier over de belastbare inkomsten. Die vind je echter zomaar niet terug op je loonbrief. Je loonbrief is echter wel voldoende om het aan te vragen. Op basis daarvan worden de belastbare inkomsten geraamd. Het juiste bedrag van deze inkomsten is slechts bekend na het invullen van je belastingaangifte.

Je kan dit terugvinden op de berekeningsnota van de fiscus. Daar vind je jouw beroepsinkomen. Dat wordt dan verminderd met de forfaitaire beroepskosten. Het resultaat daarvan zijn je netto belastbare inkomsten. Je kan dit zelf berekenen met Tax Calc. Het juiste bedrag van de forfaitaire beroepskosten kan je berekenen op Financiën Belgium.

Als je een bewezen aftrek doet van je kosten is het simpel. Je vermeerdert eerst je netto loon met de bedrijfsvoorheffing. Je doet daarna hetzelfde met vakantiegeld en de dertiende maand. Van dat totaal trek je vervolgens de beroepskosten af die je aangeeft. Het resultaat deel je ten slotte door twaalf.

Voor zelfstandigen is het gewoon je netto winst gedeeld door twaalf. Je beroepskosten zijn immers vervat in je exploitatierekening.

Forfaitaire beroepskosten vanaf aanslagjaar 2019

Vanaf aanslagjaar 2019 is het eenvoudiger. Er is nog slechts één tarief voor de forfaitaire beroepskosten, en dat is 30 procent. Het maximum is 4720 euro. Vanaf 2019 wordt deze forfaitaire aftrek ook gedaan voor zelfstandigen met winst als beroepsinkomsten.

Extra kosten

Er zijn nog extra kosten voorzien voor grote woon-werk afstanden en de tarieven voor baten en voor bedrijfsleiders zijn verschillend. Je mag mij altijd contacteren om inlichtingen hierover.

Commentaar is gesloten.