Verzekering tegen scheiden

Verzekeren tegen een echtscheiding? Dat kan binnenkort. Naast de klassieke rechtsbijstandverzekeringen, die eigenlijk slechts juridische bijstand dekken komen er nu ook bredere verzekeringen tegen rechtsbijstand. Zo’n verzekering geeft je kortweg het recht op hulp zoals bijstand van een bemiddelaar als je in een situatie terecht komt waarin je schade zou kunnen lijden of zelf schade zou kunnen veroorzaken. Een scheiding of echtscheiding is zo’n situatie. Deze verzekering zou ook advocaatkosten en gerechtskosten dekken als een bemiddeling niet zou slagen.

De verzekering wordt ook fiscaal aftrekbaar. Het zou een belastingvoordeel opleveren van 40 procent met een begrenzing van 300 euro aan totale premies. Je zou dus van alle rechtsbijstandverzekeringen maximum 120 euro fiscaal kunnen recupereren.

In ruil voor de fiscale aftrek zou de huidige vrijstelling van de taks op een rechtsbijstandverzekering wegvallen.

Ten slotte moet deze rechtsbijstand met fiscaal voordeel nog aan andere voorwaarden voldoen dan de huidige regeling. Dat zou kunnen betekenen dat een bestaande rechtsbijstandverzekering geen recht geeft op een fiscaal voordeel. In principe zou elke nieuwe verzekering tegen rechtsbijstand aan de voorwaarden moeten voldoen. Fiscale aftrekbaarheid zou dus kunnen vanaf inkomstenjaar 2019

Nu nog even wachten tot de wet er daadwerkelijk is. Het is immers nog slechts een wetsontwerp. Maar verzekeringsmaatschappijen zijn er al wel mee bezig. Of deze verzekeringen succes zullen hebben is uiteraard nog af te wachten. Informeer alvast bij je verzekeringsmakelaar welke rechtsbijstandverzekeringen er voorhanden zijn, welke voorwaarden, wat er precies gedekt is, en wat de vrijstellingen en limieten zijn.

Commentaar is gesloten.