De waarde van mijn inboedel bepalen

De waarde van de inboedel bepalen is niet eenvoudig. Een veel gebruikte methode is het toepassen van een degressieve afschrijving. Immers een lineaire afschrijving is niet mogelijk vermits de meeste dingen nooit een waarde van 0 bereiken. Een meubelstuk dan 20 jaar meegaat heeft immers na meer dan 20 jaar ook nog een minimale waarde. En de eerste jaren is er een grotere waardevermindering dan de jaren erop.

Met deze rekenmodule kan je de restwaarde berekenen.

Gebruik van de rekenmodule waarde inboedel

Aankoopprijs

Vul hier de werkelijk betaalde aankoopprijs in. Als het stuk gekocht tweedehands gekocht is vul je ook de aankoopprijs in. Eventueel kan je de levensduur verkorten. Als je bijvoorbeeld iets gekocht hebt dat op het moment van aankoop 5 jaar oud was, en het gaat 10 jaar mee, vul je bij de levensduur 5 jaar in in plaats van 10 jaar.

Levensduur

De verwachte normale levensduur van het voorwerp vanaf het ogenblik van aankoop. Voor machines, zoals een wasmachine of grasmachine, of hulpmiddelen voor de keuken of huishouden wordt meestal 10 jaar gekozen. Voor meubelstukken 20 of 30 jaar. De verwachte normale levensduur is de levensduur waarvan verondersteld dat er geen grote onderhoudskosten of herstellingskosten nodig zijn.

Factor

Een degressieve afschrijving houdt er rekening mee dat de waarde in het begin vlugger daalt dan op het einde. En er blijft altijd, hoe klein ook, een restwaarde over. Meestal wordt er 2 tot 3 keer de afschrijving gekozen tegenover een lineaire afschrijving.

Aantal jaar oud

Het aantal jaar dat het goed oud is op het ogenblik van de waardebepaling. Vul 0 in als het minder dan een jaar oud is. Vul 1 in als het een jaar oud is en minder dan twee jaar, enzovoort.

Restwaarde

Dit geeft de huidige restwaarde in aan de hand van de parameters die je hebt ingevuld.

Tips

Vergelijk de restwaarde met de werkelijkheid. Ga eens kijken in een kringloopwinkel wat vergelijkbare goederen kosten. Maak eventueel een gemiddelde tussen de berekende restwaarde en de prijs die je ervoor betaald in een kringwinkel. Eventueel verhoog of verlaag je de levensduur of de factor om dichter bij de realiteit te geraken.

Denk eraan dat dit geen absolute wetenschap is, doch een handig hulpmiddel dat vertrekt vanuit een wetenschappelijke basis.

Lees ook het artikel over de inboedel verdelen om de alternatieve mogelijkheden te kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *